Cviček

Rubinasto rdeče vino s svojim vonjem spominja na maline. Po okusu gladek, harmoničen, svež.

 

Cviček PTP je vino, ki v sebi zrcali tako pokrajino kot dolenjskega človeka. Zaradi dovoljenega mešanja rdečih in belih sort grozdja je vsekakor posebnež med slovenskimi in svetovnimi vini.

Sorte Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina in Laški rizling dajejo ob pravem razmerju svetlo rdečkasto barvo z rubinastim odtenkom. Cviček PTP iz kleti Štemberger je prijetne, sveže in sadne cvetice, ki spominja na maline, jagode in ribez. Okus je nežen, lahkoten, živahen, in kar je najbolj pomembno – piten. Ker je vsebnost alkohola do 10 vol.% in ker je izrazito suho vino je tudi priporočljiv za diabetike. Flavonoidne snovi, ki jih cviček PTP vsebuje, zmanjšujejo kardiovaskularna tveganja in imajo pozitiven vpliv na zdravje ljudi.

 

Postrežemo ga pri temperaturi 12°-14°C, prilega pa se k raznovrstnim jedem.

Decibel'ga

Mlado, sveže vino z nizko kislino.

 

Decibel'ga je zvrst Laškega rizlinga, Kraljevine in Kernerja. Vino je bistro in rumenkasto slamnate barve. Ponaša se z izjemno svežim okusom, svojo lahkotnostjo ter živahnostjo.

 

Najboljši je ohlajen na 8°-10°C. Odlično se ujema z jedmi iz perutnine in teletine.

Šentjernejska penina bela

Tanke verižice zlatih mehurčkov ustvarjajo čarobne trenutke ob uživanju. Odlikuje jo nežna sadna cvetica.

 

Skrbno odbrano grozdje sorte rumeni muškat je pridelano v osnovno vino, iz katerega po klasični metodi sekundarnega vrenja v steklenici nastane polsuha penina. Kot vsako vrhunsko penino tudi belo Šentjernejsko penino odlikuje nežna in sadna cvetica, ki jo dopolnjuje prijetna kislina, tanke verižice drobnih mehurčkov pa ustvarjajo čarobne trenutke ob uživanju.

 

Belo šentjernejsko penino ponudimo ohlajeno na 6°-8°C. Postrežemo ga kot aperitiv ali k hladnimi predjedmi, piščancu, solatam, sladicam. Prav tako pa ga lahko uporabimo pri pripravi sorbetov.

Šentjernejska penina rosé

Tanke verižice drobnih mehurčkov Šentjernejske penine rosé, ustvarjajo čarobne trenutke ob uživanju.

 

Iz osnovnega vina modre frankinje je po klasični metodi sekundarnega vretja v steklenici pridelana odlična suha penina. Iz nežnega, polnega vina nežno roza barve vztrajno izhajajo mehurčki, ki dajejo temu penečemu vinu še posebno svežino in živahnost. Rosé Šentjernejsko penino serviramo pri temperaturi 6°-8°C, primerna je za vsako svečanost ali kot aperitiv k vsem jedem.

 

Rosé šentjernejsko penino ponudimo ohlajeno na 6°C-8°C, primerna je za vsako svečanost ali kot aperitiv k vsem jedem.

Modra frankinja

Vino intenzivne rdeče barve z vijoličastim odtenkom, kateremu se z zorenjem in staranjem pridružijo opečnati in kavni odtenki.

 

Rezultat skrbno odbranega grozdja s sončnih leg znamenitega Pletrskega hriba, strokovno vodene maceracije in zorenja v lesenem sodu je zagotovo vrhunsko vino Modra frankinja iz Štembergerjeve kleti. Odlikuje jo intenzivno rdeča barva z vijoličastim odtenkom, ki se ji z zorenjem in staranjem pridružijo opečnati in kavni odtenki. Starosti kljubuje s še vedno sadnim značajem, v okusu pa je zelo polno vino z bogato, a lepo zaokroženo taninsko osnovo. Zaradi bogate fenolne sestave jagodne kožice vsebuje modra frankinja veliko antioksidantov, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje ljudi.

 

Modro frankinjo postrežemo pri temperaturi 15°-18°C, prilega se k jedem iz rdečega mesa.

Laški rizling izbor

Bogastvo vonjev in okusov plemenitega izbora laškega rizlinga odražajo vse skladnosti in harmonije pestrega vinskega razkošja.

 

V Sloveniji, na Dolenjskem, s tem pa tudi v kleti Štemberger je uspelo v zadnjih desetletjih pridelati izjemna vina – tako imenovana vina posebnih kakovosti. Jagodni izbor predstavlja predzadnjo stopnico v piramidi teh ekskluzivnih vin. Tako aromatična sestava kot sestava telesa jagodnega izbora laškega rizlinga je izjemno bogata, pestra in ponuja užitke, ki jih občasni pokuševalec teh dobrot ne more doživeti v celoti.

Zagotovo je sorta laški rizling primerna za pridelavo takšnega vina, kateri nam dokaže skladnost in harmonijo vinskega razkošja Štembergerjeve kleti.

 

Serviramo ga na temperaturi 10°-12°C ob posebnih slovesnostih. Odlično se prilega k sladicam.

Sivi pinot

Krepko, polno in zaokroženo vino, zorjeno v lesenem hrastovem sodu.

 

Sorta Sivi pinot, ki se je v Sloveniji uveljavila v vseh treh vinorodnih deželah, daje vinu posebno noto skladnega okusa z zaznavno kislino in značilno aromo. Vse te lastnosti odlikujejo tudi vino Sivi pinot iz kleti Štemberger. Za sorto so značilni nežni roza odtenki, v vonju se čuti bogastvo in zrelost grozdja z južne strani Pletrskega hriba. Včasih spominja na marelico, breskev, lahko tudi na začimbe, zanimiv pa je odtenek po dimu, ki je nekako njegov razpoznavni znak.

S tehnologijo pridelave vina na kvasovkah in zorenjem v lesenem sodu se v kleti rodi krepko, polno, zaokroženo – enostavno vrhunsko vino Sivi pinot.

 

Postrežemo ga pri temperaturi 10°C, vino lahko spremlja močne jedi, npr. morske ribe, telečji zrezek in celo suhe mesnine.

 

© Štemberger Vinogradništvo

Na žago 1, 8310 Šentjernej

Tel.: +386 41 824 116       Tel.: +386 7 30 81 422